Hoppa till sidans innehåll

Paraskidåkning


Järfälla Alpina välkomnar barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

Vår filosofi är att träna tillsammans med kompisarna i klubben där alla kan vara med på sina vilkor. Då vi har valt en inkluderande modell så behöver vi hitta lösningar som fungerar under träningspassen och på tävlingarna. Det löser vi genom extra stöd från föräldrarna som är med på skidor och hjälper till. Samma modell som för alla våra ungdomar i klubben. Att vara med i en skidklubb är ett familjeengagemang som är väldigt roligt. Sporten är dessutom fantastisk då alla barn och ungdomar tränar ihop som ett lag, vilket i sin tur skapar en väldigt fin vänskap mellan alla åkare.

Vår erfarenhet idag är främst runt barn och ungdomar som kan åka själva och klarar av att åka lift men vi är öppna för nya möjligheter. Precis som för alla åkare i klubben, oavsett funktionsnedsättning eller inte, så är föräldrarna ett viktigt verktyg för att få allt att fungera, både på läger och i backen. Alpin skidåkning är en fantastisk sport som vi tycker att fler borde prova.

Idag har vi två åkare, Filippa och Jina. Filippa har varit med i klubben sedan hon var 7 år och Jina började hos oss 2020 efter en längre tids satsning i en annan klubb. Nu kör båda tillsammans i U16. Båda tjejerna tränar och tävlar på högsta nivå i sin klass samt tränar för Sverigelaget inom INAS/Virtus och Special Olympics

Filippas föräldrar har sammanställt en berättelse om henne för att ge er en bättre bild av hur det är att få möjligheten att träna och tävla för Järfälla Alpina


Åkarberättelse - Filippa Ameen

Filippa föddes med en funktionsnedsättning som påverkar henne på en mängd olika sätt med t ex utmaningar med inlärning, finmotorik och syn. Vi har ständigt uppmuntrat henne att göra saker och att tro på sig själv.  Skidåkningen är idag en stor del av hennes liv. I mellanstadiet skulle hon skriva en dikt om ”en plats.” Den säger det mesta om vad skidåkningen betyder för henne…

"Min plats - Filippa

Himlen är svart. Lamporna lyser upp mot backen. Jag känner mig trygg häruppe. Jag ser kompisarna köra ned för backen - det går fort.

Min kompis Alva väntar på mig därnere. Jag kör ner

De vita vackra träden svischar förbi mig. Snön skrapar mot mina skidor i svängarna

Jag hör ljudet från skidorna och vinden som susar. Alva ropar "Heja Filippa! Heja Filippa"

När jag kommer ned så gör jag ett snömoln över Alva, som börjar garva.

Jag får beröm av min tränare Anders. Jag pustar ut och ställer mig i liftkön. Man blir aldrig trött på att åka skidor."

Filippa började åka skidor tidigt då vi som föräldrar alltid har gillat utförsåkning. Vi märkte snart att skidskola inte fungerade då hon ”försvann” i gruppen. Hon kunde inte ta till sig instruktioner som alla andra. Vi bestämde att hon skulle få privatlektioner och vips kunde hon ploga och bromsa. Vi fortsatte sedan att träna upp henne själva så att hon kunde ta sig ned i backarna och vi märkte att hon efterhand blev mer och mer förtjust i livet på ”berget”. Ett par av våra vänner hade barn som tränade i Järfälla Alpina och vi tog mod till oss att ringa klubben och höra efter om Filippa kunde få prova på trots hennes handikapp. Svaret kom direkt  – ”självklart, vi löser det. Hon är så välkommen”. Samma genuina inställning som alltid har funnits genom åren i klubben.

Filippa har sedan U8 tränat i Järfälla Alpina Klubb. Hon har haft ett fantastiskt stöd från sina tränare och klubbkompisar. Hon har vunnit pris som ”årets glädespridare” och ”bästa utvecklingen” då hon alltid kämpar och har en positiv inställning. Hon har säkert haft Stockholms största hejarklack i målfållan, både sina egna klubbkompisar men ocskå från de andra klubbarna. Påhejad av alla så har målet varit att klara hela banan och få ett godkänt åk och åka ett snabbare andra åk. Det är inte lätt att hålla reda på alla käppar när det finns en synproblematik och svårigheter att förstå bansättningen. Filippa började att tävla i U10 och tyckte tävlingsmomentet var jätteroligt redan från start.

Då hon inte utvecklas lika snabbt som sina jämnåriga så har hon också fått dispens av Stockholms skidförbund att tävla i den åldersgrupp hon tränar med. Vi har utgått ifrån hennes kunskap och mognad istället för att följa hennes exakta ålder.  Hon har verkligen fått en trygg och inspirerande miljö att utmanas och lyckas i, precis som visionen.

Nu klarar Filippa hårnålar, vertikaler och långsvängar. Under SkiFuntastic 2018 i Sälen fick hon två godkända åk (åk två med ett wildcard) och blev intervjuad av Hans Olsson i målfållan. Att hon dessutom vann skidfrukost med hennes idol, André Myhrer gjorde inte saken sämre.

Vilket minne! Titta gärna på hennes åk (Spola fram till 5:18:40): https://livestream.com/EsJoLo/MissSkiFuntastic2018/videos/173281610

Idag är Filippa 15 år och när hon började högstadiet fick hon diagnosen ”IF – Intellektuell Funktionsnedsättning”, vilket innebar att hon började i särskola. Det innebar också att hon kunde börja tävla alpint i klassen ”Special Olympics”. 2018 tog hon silver i både SL och GS i de Nationella Spelen i Borlänge. 2019, lyckades hon att ta två guld. Hon fick plötsligt tävla på sina villkor och träffa andra kompisar från hela Sverige. Känslan av att inte vara själv och hänga med vänner med liknande utmaningar är en fantastisk upplevelse och mer värt än pallplatserna, även om hon gillar medaljer och pokaler. Nu tränar hon hårt för att kvala in i Sverigelaget för Special Olympics Internationella spel 2021. Det är resan till målet som är det viktiga...Vi hoppas att ni som läser detta vågar se samma möjlighet för ert barn och så att vi blir fler i klubben. Välkomna!

Om ni vill prata med någon av oss så kan ni maila (This is a mailto link, This is a mailto link)

 Med vänliga hälsningar

Jonas & Julie (föräldrar)

   

Uppdaterad: 25 MAJ 2018 02:40 Skribent: Jonas Améen
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Järfälla AK - Skidor
Viktoria Vimberg, Stackvägen 6A
16344 Spånga

Besöksadress:
Bruket
17546 Järfälla

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@jarfallaalpina....

Se all info

Provträna med oss!
Kom och provträna med våra yngre grupper (U8 & U10).

VÅRA SPONSORER

blobid0.png

blobid1.png

blobid2.png

 

Alla medlemmmar i Järfälla Alpina som bokar möten på Sigtunahöjden i Sigtuna och uppger "Järfälla Alpina" som "agent" sponsrar JAK med 4% på de belopp  som är bokat i logi, mat och lokaler.